חדר כושר למוח: יתרונותיה הקוגניטיביים של פעילות גופנית
- 29
- מאי,
- 2019
פעילות גופנית תורמת רבות לגוף, אך מחקרים חדשים מוכיחים שהיא גם בעלת יתרונות קוגניטיביים שאסור להמעיט מערכם. למי היא עוזרת ומה הסוג המומלץ ביותר לשמירה על גוף בריא ומוח חד?
חשיבותה של פעילות גופנית והשפעתה על הבריאות בכל גיל, בדגש על הגיל המבוגר, ידועה ומוכרת מזה שנים. החל מחיזוק השרירים, דרך הימנעות משברים ופציעות אחרות ועד להתמודדות עם קשיים בניידות. עם זאת, בשעה שיתרונותיה הפיזיים כבר נבחנו לעומק, מחקרים מהשנים האחרונות מעניקים מקום נרחב גם ליתרונות הקוגניטיביים שלה. או במילים אחרות, תועלותיה לתפקוד המוח.
למרות שמדובר בתחום מחקר חדש יחסית, הממצאים שנאספו עד כה מעלים הוכחות שמעידות על קשר חיובי בין פעילות גופנית ממושכת לבין תפקודים קוגניטיביים בקרב אנשים מבוגרים. מחקר שנערך באוניברסיטת המבורג שבגרמניה ופורסם בשנת 2014, בחן את ההשפעות הקוגניטיביות המצטברות של אימוני מתיחות לעומת אלה של רכיבה על אופניים בקרב מבוגרים בגיל 56-40. המשתתפים במחקר חולקו למספר קבוצות, והממצאים הראו כי בשתי הקבוצות הפעילות נמצא שיפור משמעותי בתפקודי הזיכרון ביחס לקבוצת הביקורת שלא הייתה פעילה.
נראה שלפעילות גופנית השפעה חיובית גם בקרב אלה שכבר סובלים מפגיעה בזיכרון. קבוצת חוקרים מאוניברסיטת קונטיקט בחנה נתונים מרוכזים מתוך 19 מחקרים שונים שנערכו לאורך 17 שנים, על מנת לבדוק את הקשר בין פעילות אירובית לבין יכולתם הקוגניטיבית של חולי אלצהיימר בשלבים שונים, שגילם הממוצע נע סביב 77 שנים. החולים הפעילים השתתפו במגוון פעילויות, החל משחייה ועד לרכיבה על אופניים, והממצאים שפורסמו בשנת 2018 העידו כי קיים קשר חיובי בין הפעילויות לבין מצבם הקוגניטיבי.
כל פעילות גופנית היא חיונית לשמירה על אורח חיים בריא, וכפי שגילו החוקרים – חלקן אף תורמות בשיפור תפקודי המוח. אבל אם צריך להתמקד, במה כדאי לבחור? בהליכה, רכיבה על אופניים, ריצה קלה או אולי בשחייה? לצורך בחירת ענף הספורט המועיל ביותר, בחנה קבוצת חוקרים מאוסטרליה את ההשפעה של פעילות גופנית על בעיה נוספת שנפוצה למרבה הצער בגיל השלישי – נפילות. פציעות שנגרמות בעקבות נפילות מתרחשות לעתים קרובות בגיל זה, וההנחה היא שפעילות גופנית עשויה להפחית את הסיכוי לנפילות ביומיום. עם זאת, ממצאי המחקר העלו שרק סוג אחד של פעילות אכן מנמיך משמעותית את הסיכוי הזה.
במסגרת המחקר נבחרה קבוצת של כ-1,700 גברים בגיל 70 מעלה. החוקרים השוו בין הפעילות הגופנית בה עסקו הגברים לבין כמות הנפילות שחוו על פני תקופה של 14 חודשים. המשתתפים במחקר נשאלו אילו סוגי פעילות גופנית ביצעו בשבוע האחרון, האם הם נפלו ואם כן, כמה פעמים. כמות הנפילות הכללית של המשתתפים לאורך המחקר הסתכמה בקרוב ל-2,700.
הממצאים העלו כי הסיכוי של גברים שעסקו בשחייה ליפול היה נמוך ב-33% מסיכוייהם של כל יתר הגברים במחקר. שאר הגברים הפעילים, גם אלה שעסקו בפעילות באמצעות מכשירים בחדר כושר, הליכה או גולף, לא היו חסינים יותר מפני נפילות.
ביצוע כל סוג של פעילות דורש איזון, מה שתורם במקרה של סיכון לנפילה. עם זאת, בניגוד לספורט יבשתי, שחיינים נדרשים ליצור במים בסיס תמיכה משלהם ולשמור על תנועה מתואמת של הגפיים העליונות והתחתונות. בנוסף, השחיינים במחקר גם עברו מבחנים שבחנו את יכולתם לשמור על איזון בציונים גבוהים יותר מיתר הקבוצות. למרות שהמחקר כלל רק גברים, החוקרים מניחים כי שחייה מפחיתה סיכון לנפילה גם בקרב נשים.
במגדלי הים התיכון מאמצים את הגישה לפיה פעילות גופנית תורמת לבריאות הגוף והנפש בכל גיל. מועדוני הכושר במגדלים משלבים בין מגוון רחב של פעילויות לאורך כל השבוע, כך שכל דייר יכול למצוא את הפעילות שמתאימה לו. המועדונים כוללים מתחם בריכת שחייה, שיעורי התעמלות במים, יוגה בגיל הזהב, פילאטיס, התעמלות בונה עצם ועוד.
כדי להוכיח שאף פעם לא מאוחר להיכנס לכושר, יזמו במגדלי הים התיכון, רשת דיור מוגן, את אליפות הזהב. אליפות זו היא בעצם תחרות המיועדת לבני הגיל הזהב, תחרות שמתקיימת אחת לשנתיים וכוללת מקצים של ענפים אולימפיים וחוץ אולימפיים. התחרות החלה כאירוע פנימי לדיירים אך עוררה עניין רב בקרב מתעמלים מרחבי הארץ, וכיום מדובר באירוע הספורט הגדול בישראל לגיל השלישי. 2019 זו השנה הרביעית בה תתקיים האליפות, ובדומה לשנים קודמות יתקיימו במסגרתה תחרויות ריצה והליכה מהירה, מקצי שחייה, הדיפת כדור ברזל, ריקודים סלוניים שחמט ועוד. אם עדיין לא התחלתם להיערך – עכשיו זה הזמן.