פתח סרגל נגישות accessibility

כלי נגישות

מחקר

חמישה מאכלים שיכולים לשפר את הזיכרון

  • 21
  • יולי,
  • 2025

מרגישים לפעמים שהמחשבה לא חדה כמו פעם? שוכחים שמות, למה נכנסנו לחדר, או איך קראו לשחקן ההוא מהסדרה? אתם לא לבד ויכול להיות שהתשובה לשיפור הזיכרון מתחילה ממש בצלחת שלכם.

מחקרים עדכניים מצביעים על קשר הדוק בין תזונה לבין תפקוד מוחי, במיוחד בגיל השלישי. תפריט יומי עשיר בנוגדי חמצון, ויטמינים וחומצות שומן חיוניות, עשוי לתמוך בחדות מחשבתית, לשפר את מצב הרוח ולעכב ירידה בזיכרון. בין אם אתם מתחילים לעשות שינויים תזונתיים בבית, או שוקלים מעבר לדיור מוגן איכותי שמציע תפריט מאוזן ומותאם, כדאי להכיר את חמשת המאכלים הבאים. הם פשוטים, זמינים ויש להם השפעה מוכחת על בריאות המוח והזיכרון.

אגוזי מלך – חטיף קטן, תועלת גדולה

אגוזי מלך הם מקור טבעי לאומגה 3 מסוג ALA , חומצת שומן התורמת לגמישות תאי המוח ולשיפור התקשורת ביניהם. הם מכילים גם פוליפנולים – נוגדי חמצון רבי עוצמה וכן ויטמין E , אשר נחשב חיוני לשמירה על רקמות עצב. מחקרים מראים שאכילה יומית של אגוזי מלך יכולה לשפר את הזיכרון ואת תשומת הלב לפרטים. הם דלים בפחמימות, מספקים שובע ומאזנים את הסוכר בדם. חופן קטן ביום – ביוגורט, סלט או קינוח, יכול לעשות הבדל גדול.

איך אוכלים את זה?

-עם יוגורט, דבש וקינמון

-בסלט ירוק עם גבינה בולגרית

-בעוגת גזר או חטיפי גרנולה

-כתחליף לחטיף מתוק בין הארוחות

סלק – צבע עז עם יתרון קוגניטיבי

מאחורי הגוון הסגול העמוק של הסלק מסתתר סוד קטן עם השפעה גדולה: הוא עוזר להרחיב את כלי הדם ולשפר את זרימת הדם, גם אל המוח. כשיותר חמצן מגיע לתאי המוח, זה תורם לערנות, לריכוז ולזיכרון. מעבר לכך, הסלק עשיר בנוגדי חמצון ייחודיים (בטאלאינים), ברזל, מגנזיום וויטמין C – כולם תורמים לבריאות המוח. מחקרים מצאו שצריכת סלק באופן קבוע עשויה לתרום לשיפור בתפקוד הקוגניטיבי בגיל המבוגר. הוא גם טעים, צבעוני וקל להכנה – תוספת מעולה לכל תפריט.

איך לשלב אותו?

-סלט סלק עם תפוזים, נענע וגבינת עזים

-שייק בוקר עם סלק, תפוח, גזר ולימון

-סלק אפוי עם שמן זית ורוזמרין

-מרק סלק חם (בורשט) או קר בקיץ

דלעת – רכה, מתוקה ומזינה

הדלעת מכילה בטא-קרוטן (שנמצא כיעיל בהאטת הזדקנות מוחית), יחד עם ויטמינים A, C, E וסיבים תזונתיים. כל אלה תורמים לתפקוד תקין של מערכת העצבים ולהפחתת סטרס חמצוני על תאי המוח. היא משתלבת היטב בתזונה הים־תיכונית (שמבוססת על ירקות, דגנים מלאים, קטניות, שמן זית ודגים), שנחשבת לאחת הבריאות ביותר למוח ולזיכרון, במיוחד בגיל השלישי. יתרונה בכך שהיא ניטרלית בטעמה, מתאימה למנות מתוקות ומלוחות כאחד וגם קל מאוד לאכול ממנה הרבה בלי להרגיש כבדים.

איך מגישים אותה?

-מרק דלעת עם ג’ינג’ר, קארי וחלב קוקוס

-קוביות דלעת צלויות עם קינמון ופקאן

-מחית דלעת לפשטידות או ריזוטו

-פסטה עם רוטב דלעת, מרווה ופרמזן

תפוחים – נשנוש פשוט עם כוח קוגניטיבי

קליפת התפוח מכילה קוורצטין, שהוא נוגד חמצון עוצמתי שמסייע להגן על תאי המוח מפני נזק חמצוני. בנוסף, תפוחים מספקים סיבים מסיסים שתורמים לאיזון רמות הסוכר – מה שמשפיע ישירות על הריכוז והאנרגיה לאורך היום ובנוסף, הם עשירים בפלבנואידים, שהם חומרים טבעיים שנחקרו כבעלי תרומה בהפחתת סיכון לדמנציה. מחקר מהשנים האחרונות אפילו מצא קשר בין אכילת תפוחים לירידה באחוזי הידרדרות קוגניטיבית לאורך עשור. פשוט, נגיש וטעים.

רעיונות להגשה:

-תפוח עם חמאת בוטנים, דבש או טחינה גולמית

-תפוחים אפויים עם קינמון ואגוזי לוז

-סלט תפוחים, סלרי ופקאן עם לימון

-רסק תפוחים טבעי ללא תוספת סוכר

כרובית – בריאה, קלה לעיכול וטובה לזיכרון

הכרובית מכילה כולין, שהוא רכיב חיוני ליצירת מוליכים עצביים, במיוחד אצטילכולין, שקשור לזיכרון, למידה וקשב. היא שייכת למשפחת המצליבים (כמו ברוקולי וכרוב), הידועה בתכונות האנטי-דלקתיות שלה. בנוסף, הכרובית דלה בפחמימות, עשירה בוויטמין K ובסיבים תזונתיים ונחשבת לידידותית לעיכול. היא משתלבת בקלות במגוון רחב של מנות אפויות, מוקפצות, מאודות או מטוגנות. מחקרים הראו שתזונה עשירה בכרובית ובירקות מצליבים קשורה לירידה בסיכון לירידה קוגניטיבית.

איך אפשר להכין?

-“אורז” כרובית מוקפץ עם ירקות

-פרחי כרובית צלויים בטחינה ולימון

-פירה כרובית עם שום ושמן זית

-קציצות כרובית עם גבינת פטה ותבלינים

ומה לגבי דימנציה?

דמנציה היא מצב שבו חלה ירידה הדרגתית בתפקוד הקוגניטיבי – זיכרון, שפה, קבלת החלטות ותפקוד יומיומי. היא נגרמת ממחלות ניווניות שונות, כשהשכיחה ביותר מביניהן היא אלצהיימר. אין כיום דרך למנוע אותה לחלוטין, אך יש לא מעט פעולות שיכולות להפחית את הסיכון, לעכב את ההתקדמות ולשפר את איכות החיים.

תזונה היא אחת הדרכים המוכחות והנגישות ביותר להשפיע על בריאות המוח. דפוסי אכילה מבוססי ירקות, אגוזים, דגים ופירות – כמו הדיאטה הים־תיכונית, זוכים לתמיכה מחקרית רחבה ומקושרים להפחתת סיכון לדמנציה. בחירה יומיומית במזונות פשוטים וטבעיים אינה תרופת פלא, אבל היא פעולה יומיומית שמצטברת להשפעה אמיתית ומשמעותית לאורך זמן.

שאלות נפוצות

האם תזונה באמת יכולה למנוע דמנציה?

לא במאה אחוז, אבל היא יכולה בהחלט להפחית את הסיכון. תזונה עשירה בירקות, אגוזים, דגנים ודגים עשויה לתמוך במוח מתפקד וחד, ולשפר את הזיכרון גם בגיל מבוגר.

כמה פעמים בשבוע כדאי לשלב את המאכלים האלו?

עדיף להפוך אותם לחלק מהתפריט הקבוע ואפילו מדי יום. גם החלפה של מנה אחת או שתיים בשבוע היא התחלה נהדרת ותמיד אפשר פשוט להוסיף אותם למנות שאתם כבר אוהבים לאכול.

האם כדאי לשלב את המאכלים האלו גם כשאין בעיות זיכרון?

בהחלט. תזונה תומכת מוח אינה מיועדת רק למניעה או טיפול – אלא גם לשמירה על חדות מחשבה, אנרגיה וריכוז. שילוב יומיומי של מאכלים כמו אגוזים, ירקות שורש ופירות יכול לתרום גם למי שחש בטוב, ומעוניין לשמור על כך.

האם יש מזונות שכדאי להפחית כדי לשמור על הזיכרון?

כן. מזונות מעובדים, עתירי שומן טראנס, סוכר ומלח, כמו חטיפים, משקאות ממותקים ומזון מהיר, עלולים לפגוע בבריאות כלי הדם ולהאיץ תהליכים דלקתיים, שמשפיעים גם על המוח. תזונה נקייה ופשוטה תומכת טוב יותר בבריאות הקוגניטיבית.

תזונה היא אחד הכלים הפשוטים והיעילים ביותר לשמור על תפקוד מוחי לאורך זמן. חמישה מאכלים זמינים, טעימים וידידותיים לגוף יכולים להפוך להרגל יומיומי שתומך בזיכרון, בריכוז ובאיכות החיים, במיוחד בגיל השלישי. אז מה בא לכם לנסות קודם? ביס מהדלעת, קוביית סלק או אולי תפוח עם דבש? לפעמים, הדרך למוח חד יותר מתחילה דווקא בטעם טוב

כתבות נוספות במדור שאולי תאהבו...

קצת עלינו

"מעניין לחיות פה" אינה אמרה ריקה מתוכן אצלנו ברשת מגדלי הים התיכון. אנו מקדישים זמן רב ומאמצים רבים כדי להעניק לדיירים שגרת חיים מרתקת הכוללת הרצאות, סדנאות, פעילויות מחוץ לבית, טיולים, הצגות, עולמות תוכן עשירים ועוד. באתר רשת מגדלי הים התיכון תוכלו להתרשם מחלק מהאירועים שאנו מארגנים עבור דיירי הבתים השונים. אל תסתפקו במעט, הגיעו לביקור ותוכלו לראות במו עיניכם כיצד מתנהלים חיי הדיירים בבתי הדיור המוגן של הרשת. תוכלו לשמוע ממקור ראשון על איכות החיים הגבוהה שמגיעה גם לכם. אנו מזמינים אתכם לסיור באחד מתוך 7 בתי הרשת ברחבי הארץ – התקשרו עכשיו 9167* או שלחו אלינו אי-מייל לכתובת הנמצאת בעמודי הבתים – מצפים לראותכם! רשת מגדלי הים התיכון, הרשת המובילה והחדשנית ביותר בתחום הדיור המוגן בישראל, מונה שבעה בתי דיור יוקרתיים ברחבי הארץ. הבתים בנורדיה, בכפר-סבא, ברמת השרון, בסביון, בבת-ים, בגני תקווה ובירושלים מהווים בית וקהילה עבור אלפי דיירים הזוכים לאיכות חיים גבוהה. אנו מציעים חווית מגורים מרתקת הכוללת שלל פעילויות ואירועים תרבותיים ייחודיים הממלאים את חיי הדיירים ומעניקים להם את הריגוש האינטלקטואלי המגיע להם. כל זאת לצד סביבה בטיחותית ומותאמת לאתגרי הגיל השלישי, כולל צוות מקצועי בעל ניסיון רב, אשר במהרה יהווה עבורכם משפחה אוהבת ותומכת. "אין טוב ממראה עיניים" – אנו מזמינים אתכם לבקר בבתי הדיור של רשת מגדלי הים התיכון ולהכיר מקרוב את דיירי הבתים, את הצוות ואת השירותים שאנו מציעים. השאירו פרטים בטופס צור קשר ונציג מקצועי יצור עמכם קשר בהקדם.