סופר טעים, סופר בריא: 6 סופר-פוד שמומלץ לצרוך בגיל מבוגר
- 24
- דצמבר,
- 2019
תזונה נכונה היא אחד מהרכיבים של אורח חיים בריא, ומדובר בקשר שרק הולך ומתחזק ככל שאנו מתבגרים. על פי ארגון הבריאות העולמי, חלק נרחב מהמחלות שמאפיינות את הגיל השלישי נגרמות כתוצאה מתזונה לקויה, החל ממחלות ניווניות כמו אוסטאופורוזיס ועד לסוכרת. למרות שמזון הוא כמובן לא תחליף לטיפול תרופתי, שמירה על תזונה מתאימה יכולה לחזק את הגוף, למזער את הסיכוי ללקות במחלות שונות ולעזור בתהליך ההתמודדות עם מחלות קיימות ועם מצבים עתידיים.
תהליך החיפוש אחר סוגי המזון שמומלץ לשלב בתפריט היומי, הוליד את ההגדרה "סופר פוד" או "מזון על". מדובר במזונות שמגיעים עם יתרונות בולטים וערכים תזונתיים משמעותיים, וקיבלו חיזוקים גם במחקרים. ההצלחה של המזונות הללו בשיפור המצב הבריאותי ובמתן הבסיס התזונתי שהגוף צריך, הפכה אותם למומלצים בשלבי החיים השונים – בייחוד בגיל השלישי.
בישול יכול להיות מהנה ומועיל, אבל חשוב לזכור שלפעמים כל המוסיף גורע. רבים מנוגדי החמצון, הוויטמינים והמינרלים החשובים מתפרקים כאשר מזונות העל עוברים תהליכי בישול ארוכים, כך שההמלצה היא להמעיט עד כמה שניתן בתהליכי הבישול. זה לא אומר שיש לוותר על המתכונים האהובים עליכם, אלא שפשוט כדאי להימנע ממזון מעובד יתר על המידה. אם אתם לא שייכים לחובבי קערת הפירות או הירקות, הוסיפו אותם למיצים, שייקים, קינוחים טריים, סלטים וכדומה.
ייתכן שכבר שמעתם על יתרונות העגבנייה בכל הנוגע לרמות הליקופן הגבוהות, אבל מתברר שגם אספרגוס הוא מקור טוב לליקופן. ממצאי מחקרים קישרו בין תזונה עשירה בליקופן לבין שמירה על בריאות העיניים, העצמות ותפקוד המוח, נוסף להפחתת הסיכון לסוגי סרטן שונים – בייחוד סרטן הערמונית. בנוסף, האספרגוס מכיל גם רמות גבוהות של ויטמין A, המסייע לפעילותה של מערכת החיסון, לצד אינולין – פחמימה פרוביוטית שתורמת בשמירה על פעילות מערכת העיכול.
אם עדיין לא יצא לכם לרכוש זרעי פשתן, ייתכן שהגיע הזמן להתחיל. מדובר במזון שמכיל כמות לא מבוטלת של חומצות שומן אומגה 3, שהוכחו כמפחיתות תהליכים דלקתיים שעלולים לגרום למחלות – החל ממחלות לב ועד לדלקות פרקים. בנוסף, מדובר גם במקור איכותי לסיבים תזונתיים ששומרים על מערכת העיכול. ניתן לצרוך שמן זרעי פשתן או לחילופין לכתוש את הזרעים ולהוסיף אותם לדגני בוקר, מיצים ושייקים, או לפזר אותם מעל לסלט או ליוגורט.
לא צריך להיות פופאי כדי לחפש סיבות לצרוך ברוקולי. מדובר ב"סופר-פוד" נוסף שמגיע עם שלל יתרונות בהם סיבים תזונתיים ורמות גבוהות של הוויטמינים A, C ו-K. שילוב הרכיבים שבו שומר על הראייה, כמו גם על בריאות העצמות והרקמות, מה שחשוב במיוחד לבני הגיל המבוגר שסובלים מבעיות הקשורות לצפיפות העצם ולכן עלולים לסבול משברים.
מי שנוטלים תרופות שונות שמשפיעות על קרישת הדם, בהן קומדין למשל, קיבלו בעבר המלצה להימנע מצריכת ויטמין K – שאחראי בין היתר על תהליך הקרישה. כיום לעומת זאת, הנטייה היא להמליץ למטופלים לצרוך מזונות שמכילים ויטמין K בכמות קבועה, על מנת לשמור על איזון של זמן הקרישה.
בבתים רבים ניתן למצוא שיבולת שועל במטבח, אבל חלקנו ממעטים להשתמש בה בפועל. מדובר באחד מהדגנים הבריאים והמזינים ביותר, ולכן אם היא עדיין לא הפכה לחלק קבוע מארוחת הבוקר שלכם – כדאי לשקול את המצב. שיבולת השועל עשירה בסיבים מסיסים שהוכחו כתורמים לבריאות הלב, לצד סידן ואשלגן שידועים במניעת לחץ דם גבוה. ניתן להכין ממנה דייסה או לאכול אותה יחד עם פירות טריים, כדי ליהנות ממנת בריאות מנצחת.
כשאומרים שקינמון מוסיף המון, לא מדברים רק על הטעם. צריכת מנה של כחצי כפית קינמון יכולה להעניק לגוף בוסט של מינרלים, ברזל, סיבים תזונתיים וגם טעימה מכמה ויטמינים בהם C ו-B. במחקרים נמצא קשר בין התבלין הטעים לבין איזון רמות הסוכר בדם, וקיימת אף השערה שעדיין נבחנת אודות הקשר בינו לבין מניעת אלצהיימר.
צורכים רימון רק בראש השנה? ייתכן שכדאי שתחשבו פעמיים. מאחר שמדובר בפרי עשיר בנוגדי חמצון, הוא הופך לרכיב משמעותי בהפחתת הסיכון לחלות במחלות שמושפעות מרדיקלים חופשיים כמו אלצהיימר. היתרונות האנטי-דלקתיים שלו לעומת זאת, מאפשרות לו לסייע לגוף להילחם נגד סוגים שונים של דלקות פרקים.
רוצים להישאר סופר-בריאים לאורך כל היום? במגדלי הים התיכון מעודדים שמירה על אורח חיים בריא גם בין הארוחות. הדיירים שלנו יכולים ליהנות מגישה יומיומית למועדוני הכושר ומתחם הבריכה, ולקחת חלק בחוגים שעוזרים לשמור על גוף בריא בכל גיל. התעמלות בונה עצם, פילאטיס וסדנת הליכה, הן רק חלק מהאופציות שיעמדו לרשותכם. אם עדיין לא ניסיתם – אנחנו סופר ממליצים!